NLP (neuro-) logische niveaus

Een model dat ik erg veel gebruik in coaching is het model van (neuro-) logische niveaus. Het is erg doelmatig om een vicieuze cirkel van gedrag te doorbreken en om in je kracht te komen staan.

NLP logische niveaus

 

Een van de meest bekende NLP-modellen is het model van de ‘neurologische niveaus’. Soms wordt het ook het model van de logische niveaus genoemd. Robert Dilts heeft dit model ontwikkeld naar het voorbeeld van het werk van Gregory Bateson. Bateson werkte met de systeemtheorie en onderzocht het fenomeen van ‘natuurlijke hiërarchie’ binnen leerprocessen, communicatie en veranderingsprocessen. Oftewel: welke processen sturen lager gelegen processen aan en hoe beïnvloeden al die lagen elkaar? Robert Dilts heeft dit hiërarchische principe vormgegeven in de neurologische niveaus van verandering. Dit is nu een van de bekendste modellen uit het systeemdenken. Binnen NLP hebben de neurologische niveaus een voorname plaats ingenomen.

verklaring van de niveaus

Ik zie ook een duidelijke relatie met de Golden Circle van Simon Sinek. Die Golden Circle is een vereenvoudiging van de logische niveaus.

Waarom is dit model dan zo krachtig. Einstein zei ooit al: Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt. Volgens Robert Dilts heet het model ‘de neurologische niveaus’ omdat verschillende logische niveaus een uiting van neurologische ordening zijn. Bateson ontdekte dat een verandering op een hoger niveau meteen effecten heeft op de niveaus daaronder. Als een hoger niveau verandert, dan veranderen de lagere niveaus automatisch mee. Een probleem speelt meestal op een ander niveau dan het ingebracht wordt; de oplossing ligt meestal op een hoger niveau. Elk niveau heeft een toenemende grotere invloed dan het niveau daaronder.

Zo zoek ik in coaching altijd de belemmerende overtuigingen op. Als je namelijk gelooft dat iets niet lukt of dat je iets niet kunt, krijg je altijd gelijk. Het heeft dan ook pas zin om aan vaardigheden te werken als je ervan overtuigd bent dat je dit kunt.

Marc

Advertenties

4 gedachten over “NLP (neuro-) logische niveaus

  1. Pingback: De enige beperking ben jij zelf | Blog van Marc Bekker

  2. Pingback: Wie een zwart gat graaft, valt er zelf in | Blog van Marc Bekker

  3. Pingback: Je leidt een normaal en waardeloos leven « Blog van Marc Bekker

  4. Interessant te lezen. Ben erg geïnteresseerd in de logische niveaus. Heb op mijn site ook meerdere blogs aan geweid, maar dan meer vanuit spiritualiteit belicht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s