Je leidt een normaal en waardeloos leven

Veruit de meesten van ons leiden een normaal leven. En dat is een waardeloos bestaan! Mogelijk ervaar je dat (nog) niet zo; dat is jammer. Want vanaf het moment dat je dat inziet, kun je gaan bouwen aan jouw eigen waarde. Hmmm… te cryptisch voor je? Lees dan snel verder zodat ook jij straks een waardevol leven hebt!

Waarden en normen
Niet zo heel lang geleden noemde ik deze twee begrippen altijd “als setje”; samen met overtuigingen. Ik gebruikte de logische niveaus van NLP veel en daarin zit het niveau: “waarden & normen en overtuigingen”.  Net als het overgrote deel van ons zag ik waarden&normen nagenoeg als één begrip. Ken jij het verschil? Gelukkig bracht een klant me tot nieuwe inzichten (Carolien bedankt). Waarden en normen zijn inderdaad aan elkaar gerelateerd. Er is echter een enorm verschil tussen deze twee; een wezenlijk verschil zelfs. Sterker nog: ik zie er nu een scherpe scheidslijn in tussen intrinsiek en extrinsiek. Ik zal je een voorbeeld geven uit mijn eigen leven. Mijn allergie tegen normen en mijn strijd voor waarden komt hierin het beste tot uiting.

Strijd tegen de normen
Ik heb ooit de opleiding aan de KMA (Koninklijke Militaire Academie) gevolgd. In die tijd was ik nog erg strijdbaar en voerde dan ook mijn strijd tegen het systeem aldaar (haha, lekker naïef was ik toen nog). Afijn, de KMA was destijds een vierjarige opleiding waarbij je ook intern woonde en kende in die tijd het “Cadettencorps”. Als cadet was je natuurlijk het neusje van de zalm, immers kon niet zomaar iedereen beroepsofficier worden en was je geselecteerd uit een erg grote groep geïnteresseerden. Het corps stond bol van “waarden & normen”. In de praktijk bleef er echter veel van de normen overeind en werden de waarden vergeten. Zo hoorde je er cadetwaardig uit te zien, ook in burgerkleding. Dit betekende o.a.: kort haar (boordje en oren vrij van haar) en altijd kleding met een boordje dragen (zoals een overhemd of polo). Goed, dat is dus geen waarde maar een feitelijke norm, rationeel en meetbaar. Wat is dan “cadetwaardig”? Ik zag vooral veel collega’s met de juiste uiterlijke kenmerken die zich vooral ’s avonds in de stad als beesten gedroegen. In mijn beleving zeker niet “cadetwaardig”. In die tijd voer ik de strijd tegen de normen door de mazen op te zoeken (erg lang haar achterover gekamd tot net aan  de boord, oorbel in – daar was namelijk geen norm voor, etc.).

Strijd vóór de waarden
Tegenwoordig weet ik dat het nutteloos is om ergens tegen te strijden; sterker nog: dan houd je juist iets in stand. Ik zoek nu juist het gesprek op om te begrijpen hoe mensen tot keuzes komen. Welke norm hanteer je? En wat is de waarde die daaraan ten grondslag ligt? En hoe relevant is de norm dan als we de waarde die eraan ten grondslag ligt niet kennen en delen? Die norm heeft dan letterlijk geen waarde; is waardeloos! Maar nog interessanter is om je af te vragen of deze waarden wel jouw eigen waarden zijn! Of zijn deze automatisch en onbewust door je overgenomen? Heb je jezelf ooit wel eens serieus afgevraagd wat jouw kernwaarden nu eigenlijk zijn? En waar deze vandaan komen? Heb je daar echt de tijd en rust voor genomen? En heb je daar diepgaande gesprekken over gehad met mensen die je goed kennen?

We leven in een waardeloze maatschappij
Ik wil vandaag zeker niet de moraalridder uithangen. Ik kan er echter niet omheen om te constateren dat er nog maar zelden goede en diepgaande gesprekken over waarden worden gevoerd. Een groot deel van de maatschappij “doet maar wat”. Nog maar weinig mensen leven hun leven “met bezieling”. En ik mag met de billen bloot: mea culpa. Niet zo heel lang geleden was ik ook zo een waarde-loze burger. Als je me dat toen had gezegd, had ik dat overigens met hand en tand bestreden. Nu zijn bewustzijn en waarden dagelijkse kost voor me. En ik kan je garanderen dat ik me daarmee een stuk waardevoller voel (en mijn omgeving ervaart dat net zo).

leven met bezieling

waarden & normen vormen een essentieel deel van jouw filters!

Wat is dan het verschil tussen normen en waarden?
Normen komen van buitenaf en worden veelal door de omgeving opgelegd. Deze zijn vaak gericht op “ergens aan moeten voldoen” en  hebben dan gevolgen als je ze niet naleeft. Een norm is m.i. ook hoofdzakelijk negatieve energie. Zoals op de KMA: je moet kleding dragen met een boordje en kort haar hebben. Dat is een norm die makkelijk te controleren is en waar je op aan te spreken bent als je er niet aan voldoet. De waarde die daarbij hoort zou van binnen moeten komen. Je kunt ook iemand niet jouw waarden opleggen. Die matchen of die matchen niet. Jouw waarden komen namelijk van binnenuit. Wat is dan de waarde die wat mij betreft bij bovengenoemde norm hoort? Wat mij betreft is  dat een doorvertaling van “cadetwaardig”. Belangrijke onderdelen daarvan zijn dat je respectvol met elkaar omgaat en je “fatsoenlijk” gedraagt. Daarnaast draag je als officier binnen het leger – wat een maatschappelijke functie is – een grote verantwoordelijkheid. Je ziet al dat waarden veel breder interpreteerbaar zijn. Dat is de beperking én de kracht. Hierdoor zijn waarden namelijk voortdurend onderwerp van gesprek. En dat is nu juist wat de waarden hun waarde geeft!

Ook jij kan waardevol leven
Waardevol leven is in theorie heel simpel. Je hoeft er alleen voor te zorgen dat je bewust leeft (mindfull) en dat je jezelf in dat bewustzijn dagelijks bezig houdt met jouw waarden. Die zul je dan wel eerst moeten ontdekken. En alleen dat al is een geweldige ervaring. Want net als met alle belangrijke levensvragen is het zoeken naar het antwoord waardevoller dan het antwoord zelf!! Sterker nog: wat mij betreft  is dat een wezenlijk onderdeel van een gelukkig leven. En ook dat weet ik pas sinds een jaar of vijf. Mooi hè 🙂

Ben je benieuwd naar mijn waarden? Kijk dan eens hier.

Rest me om je een waardevolle zoektocht te wensen naar jouw eigenwaarde!

Marc

Advertenties

3 gedachten over “Je leidt een normaal en waardeloos leven

  1. Ik ben het zeker eens met je blog, helaas is deze maatschappij te gehaast en nemen weinig mensen de kans om hier iets mee te doen.
    De man in de foto heb ik 4 jaar les aan gegeven hoe toevallig is dat? En voor mijn studie heb ik veel te maken met de kernwaarden van jezelf. Kijken naar je eigen professionele identiteit. ( Fred Korthagen bv)

    Ik ga je volgen Marc…

  2. Pingback: Van verantwoorden naar verantwoording | Blog van René Pigge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s