Beslissen creëert ruimte

Besluiteloosheid. Waar denk je dan aan. Waarschijnlijk aan een situatie waarin niets gebeurt. Alles staat stil en kansen gaan aan je neus voorbij. Je maakt je druk en maakt je zorgen om dingen die misschien niet eens gebeuren. Besluiteloosheid is in ieder geval iets heel anders dan zorgeloosheid. Misschien leuk om die eens tegenover elkaar te zetten.

Waarom ben je besluiteloos?
Dat is simpel: omdat je bang bent om een verkeerde keuze te maken. Bang dat je niet alle gevolgen overziet. Bang dat je iemand kwetst met je keuze. Bang omdat… vul maar in. In ieder geval is besluiteloosheid gedreven door negatieve energie. En negatieve energie… levert negatieve resultaten op. Daar schreef ik eerder al over in “de mens lijdt het meest….“. Bovendien zijn uitgestelde beslissingen een energie-lek!

 

Wat gebeurt er als je wel een beslissing neemt?
Het nemen van een beslissing:
– brengt focus
– kanaliseert energie
– ruimt op
– zet zaken in gang
– geeft je inzicht in de gevolgen van de beslissing
– geeft je de kans om bij te sturen
– etc…

Waarom neem je dan geen beslissing?
Als je geen beslissing neemt,  is ieder idee een potentieel succesvol idee. En zo lang dat in je hoofd zit, kun je daarover fantaseren. En in je fantasie slaagt ieder idee glansrijk 🙂
Maar… je zult nooit weten of dat idee in de praktijk ook werkt. Dus je zult er ook nooit de vruchten van plukken. En je zult er ook nooit wat van leren. En je komt ook geen stap verder.  Je kunt dus beter een slechte beslissing nemen dan geen beslissing.  Er is immers geen falen, er is alleen feedback. En van feedback kun je leren! Vallen en weer opstaan.

En nu?
Nou, gewoon: neem een beslissing! Hmmm.. als dat zo eenvoudig was, had je het misschien al eerder gedaan. Het alternatief is dat je jezelf daarin laat ondersteunen. Als je dat ziet zitten, spreek ik je binnenkort misschien wel 🙂

Tot gauw – als je die keuze kunt maken, 😉

Marc

PS: besluiten of beslissen? Zoek het maar eens op

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s