Je maakt halve keuzes

Het overgrote deel van jouw keuzes maak je (hooguit) half. Veel keuzes zijn zelfs “automatismen” en zonder dat je het weet, schakel je – mogelijk goede – alternatieven uit. Daarmee loop je het risico mooie kansen en mogelijkheden te missen. En dat doe je zelf!


Rond de tijd dat ik 40 jaar was had ik evenveel recht op een “midlife-crisis” als eenieder. En van dat recht heb ik een dankbaar gebruik gemaakt :-). Ik zie een crisis echter als een bijzondere kans om wezenlijke zaken te “herijken” en heb dat dan ook gedaan. Ik was (achteraf gezien al langere tijd)  niet meer tevreden met mijn leven zoals dat op dat moment was. Dus ik ben gaan onderzoeken hoe ik het anders kon doen. En in dat “anders doen” zaten een aantal voor mij essentiële elementen. Ik wil je daarvan deelgenoot maken omdat “mijn ontdekkingen” (haha, ik ben vast niet de enige en eerste die dit heeft “ontdekt”, maar ze voelen als MIJN ontdekkingen) een belangrijke basis vormen voor mijn werk als coach. En daarbij zie ik wat deze ontdekkingen ook voor anderen kunnen betekenen. Hopelijk door ze hier te delen ook voor jou!

Leef bewuster
In het begin ontdekte ik vooral hoeveel keuzes automatismen of zelfs non-keuzes zijn. Ik leefde al lang niet meer echt bewust. Om de wezenlijke keuzes in mijn leven te kunnen maken, heb ik eraan gewerkt om me bewuster te worden over wat er in mijn leven is en wat ik belangrijk vind. Vragen als: “Waar word ik gelukkig van?“, “Wat wil ik bereiken”? en “Waarom denk ik dat ik iets belangrijk of fijn vindt?” werden dagelijkse kost voor me. En bij het beantwoorden van die vragen heb ik intensief de mensen in mijn omgeving betrokken om een “tunnelvisie” te voorkomen. Want met mezelf ben ik het al snel eens :-). Ik schreef onder andere mijn affirmatie.

Gedraag je volwassen
Ik kwam in aanraking met de theorie van Innerlijk Kind. Deze is op een heel toegankelijke manier door vertaald door Ingeborg Bosch in haar benadering: “Past Reality Integration“. Ik ontdekte dat ik op veel situaties “kinderachtig” reageerde. In dit artikel lees je daarover meer. Mijn afweermechanismen waren met name Ontkenning van Behoefte en Valse Hoop. Een dodelijke combinatie als je goede keuzes wilt maken. Doordat ik deze nu herken, kan ik nu in de meeste situaties volwassen keuzes maken. En waar dat niet lukt? Daarvoor heb ik nu gelukkig een heel fijne partner die me kent en me laat inzien dat ik in mijn valkuil ben gestapt (of dreig te stappen). Zo kan ik ervan leren en de volgende keer (hopelijk) dit mechanisme voor zijn.

Doe toch eens normaal man….

Praat met jezelf (en luister naar je intuïtie)
Vervolgens kwam ik erachter dat het verdraaid lastig is om te ontdekken waarom je denkt iets te willen. Vind je dat zelf? En waarom vind je dat? Omdat je dat altijd zo gedaan hebt, en het dus fijn (comfortzone) voelt? Omdat je zo bent opgevoed? Omdat dat maatschappelijk aanvaard (of veroordeeld) wordt? Voel je je daar fijn bij, of maak je jezelf dat maar wijs? Daar ben je namelijk makkelijk toe in staat – om jezelf wat wijs te maken.  Vind je dat echt zelf? Of denk je dat jouw omgeving dat van je verwacht? De systemen “denken” en “voelen” lopen voortdurend door elkaar heen en ik heb geleerd om mijn innerlijke dialoog ordelijker te laten verlopen en beter te begrijpen. Dat doe ik door mijn deel-karakters te onderscheiden en los van elkaar te luisteren naar hun advies (Voice Dialogue, hierover schrijf ik binnenkort wat).

Een goed boek over Voice Dialogue

Maak keuzes op verschillende niveaus
Daarnaast merkte ik dat er op praktisch niveau vaak teveel keuzes zijn waarvan je de gevolgen slecht kunt overzien. En als je een keuze pas durft te maken als je de gevolgen helemaal begrijpt….. kom je nooit tot een keuze. Ik maakte kennis met het NLP-model van de logische niveaus en via internet vond ik een “alignment-oefening”. Deze heb ik zelf al enkele keren gedaan en al vaak voor anderen begeleid. Deze oefening helpt je om niet langer te zoeken naar je antwoorden “onderin de piramide. Je krijgt meer inzicht in zaken die echt belangrijk in je leven zijn (waarden, overtuigingen, identiteit, spiritualiteit / missie). Deze oefening kan je ook helpen om je eigen mission statement te formuleren.

NLP logische niveaus

Ontwikkel je intuïtie en leer daarop te vertrouwen
Een van de krachtigste instrumenten die je hebt, is je intuïtie. Helaas leren we in deze maatschappij om alles te beredeneren en beargumenteren. Daarmee sneeuwt ons “buikgevoel” onder. Ik heb veel situaties gehad waarbij ik een rationele keuze maakte die anders bleek uit te pakken dan verwacht. En in heel veel gevallen realiseerde ik me achteraf dat ik al een ander gevoel had gehad, maar daar niet naar had geluisterd. Nu ik veel meer op mijn intuïtie vertrouw (en dat vertrouwen heb ik moeten opbouwen) komt dat veel minder vaak voor.

Hele (in plaats van halve) rationele keuzes maken
We maken dus halve keuzes. De grootste uitdaging in het maken van keuzes ligt erin om alle alternatieven serieus in overweging te nemen. En dat doen we zelden, vandaar de “halve keuzes”.  Vanuit mijn werk als recruiter was ik al langere tijd bekend met het zogenaamde HORN en HALO effect. Lees er maar eens over op Wikipedia. In de marketing noemen we dat selectieve waarneming en selectieve perceptie. Het is nu eenmaal onmogelijk om objectief waar te nemen. Pas als je je daarvan bewust bent, kun je weloverwogen keuzes maken. Als recruiter pas ik daarvoor een techniek toe. Als ik denk iets waar te nemen, benoem ik dat en probeer ik mezelf van het tegendeel te (laten) overtuigen. Dat is in eerste instantie heel tegennatuurlijk en helpt je juist om jouw HORN en HALO effect te temperen.

Nou, dat is een heel relaas geworden. Hopelijk zie je door de bomen het bos nog. Realiseer je dat het bovenstaande niet iets is dat je “even doet”. Het is verschrikkelijk uitdagend om oude ingesleten patronen te veranderen. Daar is doorzettingsvermogen, moed en mentale kracht voor nodig. Vraag mensen om je heen om je daarbij te helpen (en je te spiegelen). Doe het ook stap voor stap en vier de kleine successen (in plaats van gefrustreerd te raken over alles dat nog niet lukt). En wees lief en begripvol voor jezelf en je valkuilen.

Het is moeilijk, oude apen leren muilen maken.

Ik wens je een mooie reis met kleine stapjes vooruit!

Marc

Advertenties

3 gedachten over “Je maakt halve keuzes

  1. Wow Mark, Als ik jouw stuk lees is het zo herkennaar ben vanaf mijn 50e hetzelfde pad gegaan met byron katie, ingeborg bosch.en Nlp. De intuïtie blijft spannend wat het gaat steeds sneller. Enfin er hebben het er al eens over gehad. Je bloggs zijn top herkenbaar.en bevestigend wat ook erg prettig is! Ik zie je boek al voor me op jouw pad!

  2. Ha ha Zie dat de autotyper me al 50 heeft gemaakt ben inmiddels wel 47 maar moest dus vanaf mijn 40e zijn. Plezierige groet, en hoop echt op je boek, Aanrader maar misschien ken je hem al jan geurtz , verslaafd aan denken, verslaafd aan liefde, ook zeer inspirerend op dit pad! Sandra

  3. Pingback: Mogelijk personage? – meesterlijkevergissingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s