Ik faal nooit

Met enige trots kan ik vol overtuiging zeggen: “IK FAAL NOOIT!” En dat terwijl ik mezelf toch boven gemiddeld zelfkritisch acht. Ben ik dan zo geweldig, uniek of bijzonder? Nee, dat vind ik niet. “Hoe doe je dat dan?” hoor ik je vragen. Nou, dat heb ik gewoon geleerd de afgelopen jaren. Wil je dat ook leren? Dat is niet eens zo moeilijk. Ik zal je in dit artikel het geheim vertellen.

VOORDAT JE VERDER LEEST

Bedenk eerst eens wanneer jij voor het laatst hebt gefaald. Beschrijf die situatie kort voor jezelf op papier. Klaar? Lees dan verder, dan kom ik daar zo op terug.

Wanneer heb IK voor het laatst gefaald?
Dat is een behoorlijke tijd geleden, maar die situatie staat me helder voor de geest. Het is het moment dat ik – met dank aan mijn toenmalige coach – tot inzicht kwam dat ik nooit meer hoefde te falen. Het was een doordeweekse avond waarop ik een badmintonwedstrijd had. Drukdrukdruk in de weer met mijn werk – laat vertrokken – nog even snel wat te eten naar binnen schuiven – die laatste paar mails beantwoorden want ik heb nog wat tijd – spullen in de auto – naar de sporthal – omkleden – de hal in en…….. exact op tijd. Kijk, zo doe je dat: maximaal gebruik maken van de beschikbare tijd :-). So far so good
Maar het zou nog beter worden. Bij het inspelen werd me duidelijk dat ik de tegenstander ging pakken. Mijn niveau lag toch wel duidelijk hoger. De dag kon niet meer kapot. Nou, dat liep toch wel even anders. Ik verloor de wedstrijd dus. Kijk, dat is dan FALEN. Hoe ik dat heb opgelost? Nou, ik heb mezelf dus straf gegeven. Thuis gekomen nog maar eens een flinke portie push- en sit-ups gedaan. Dat zou me leren!
Afijn, toen ik dit verhaal aan mijn coach vertelde, moest hij hartelijk lachen. “De eikel. Wat had ik daar nou aan.” dacht ik (misschien heb ik het ook wel gezegd). Tsja als goede coach kopte hij die vraag natuurlijk terug en vroeg me wat ik eraan had gehad dat ik mezelf had gestraft. Tsja…… niet zo heel erg veel dus. Ik had gefaald en moest die frustratie kwijt. Dat dus..
Herken je hier in grote lijnen iets in mbt je eigen situatie?

Niks van geleerd
Als het daarbij was gebleven, had ik er niets van geleerd en gegarandeerd nu niet kunnen zeggen dat ik nooit faal. Mijn coach heeft me geholpen om anders tegen de gebeurtenis aan te kijken (dat was effe een heel lastige drempel waar ik mezelf overheen moest slepen kan ik je vertellen….). Wat als ik het verliezen niet als falen zou zien, maar als feedback. Huh??
Goed: What went wrong? Nou ja… schoorvoetend moest ik aan mezelf toegeven dat de voorbereiding niet echt optimaal was geweest: (te) laat gegeten, met mijn kop nog half in mijn werk, nauwelijks ingespeeld (dat was toch niet nodig met zo’n tegenstander), etc. Feitelijk een mooie aanloop naar een gegarandeerde onder-prestatie op het veld.  Dus….. als ik niet weer wil verliezen…. kan ik dat een volgende keer anders doen :-). Ineens zag ik mijn falen als feedback!!

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen

Dus toch gefaald
Als je “hem nog niet helemaal hebt”, zul je nu denken: maar dan heb je toch gefaald? Niet dus. Een van de grootse vergissingen die je kunt maken is om een keuze uit het verleden te beoordelen met inzichten van nu. Die inzichten had je namelijk toen niet en kon je ook niet meenemen in je keuze. Je maakt dan ook altijd de beste keuze met de inzichten van dat moment. Anders zou je wel een andere keuze maken. Een voorbeeld om dit te verduidelijken (en meteen een lesje time-management).

Falen en opstaan
“Al doende leert men“, “met vallen en opstaan moet je leren“. Heerlijk die oude wijsheden. Als je jouw laatste falen blijft zien als falen, zal dat beladen zijn met negatieve energie. Het brengt je niets dan ellende. Je hebt echter altijd een andere keuze. Bekijk die situatie eens vanuit de zijlijn. Welke feedback kun je eruit halen? Welke nieuwe inzichten krijg je waardoor je vanaf nu andere keuzes kunt maken? Welke lering kun je eruit trekken? Falen is niet erg, als je maar weer opstaat. En als je er maar van leert. Als ik weer een keer verlies door slechte voorbereiding, denk ik nu: “Tsja, dat heb ik zelf veroorzaakt.” Het gekke is alleen dat ik nu wel wat meer tijd neem om ‘te schakelen’. Kun je nu je laatste falen als feedback zien? Dan hoef jij ook nooit meer te falen.

NLP
In dit verhaal zitten meerdere vooronderstellingen van NLP verwerkt. Kijk maar eens op mijn pagina hierover. Overigens geef ik regelmatig een workshop over basis-modellen van NLP zodat je deze wijze lessen ook kunt integreren in je leven. Kijk hier maar eens.

Ik faal dus nooit?
Natuurlijk is bovenstaand voorbeeld relatief simpel; daarom geef ik deze ook. Overigens wel het echte praktijkvoorbeeld van mezelf :-). En sindsdien faal ik niet meer? Daar ben ik inderdaad van overtuigd. Ik kan hooguit nog falen in het niet zien van feedback die voor het oprapen ligt. Maar dat heb ik dan dus ook niet in de gaten. Dus ben ik ervan overtuigd dat ik nooit faal. Heb je hem nog? Overigens krijg ik wel heel veel feedback. Van mezelf en gelukkig ook van mijn omgeving. En ik kan je vertellen dat juist de feedback mijn relaties versterkt (ook met mezelf). Win-win-win dus!

Ik wens je veel FEEDBACK

Marc

PS: Zou je ook wel eens wat persoonlijke feedback van mij willen ontvangen? Laat me dat dan gerust weten!

Advertenties

4 gedachten over “Ik faal nooit

  1. Pingback: Beslissen creëert ruimte « Blog van Marc Bekker

  2. Pingback: Opgeven? Of kiezen om te stoppen… | Blog van Marc Bekker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s