Gewoon, omdat dit me raakt…

Een paar weken geleden reageerde Carolyn op één van mijn artikelen. Ze vertelde me dat haar zoon van 13 – Douwe – proza schrijft en stuurde me er één op. Ik ben daar zo van onder de indruk dat ik dit graag wil delen. Douwe schrijft meer van dit soort stukken. Mijns inziens zouden deze de moeite waard kunnen zijn om te publiceren. Als je het daarmee eens bent en contacten hebt om dit in gang te zetten, laat dat dan svp weten.

Gedicht van Douwe (13 jaar, hoogbegaafd)

Vroeg in de morgen sta ik op; doe mijn masker op; kostuum aan om dan naar de voorstelling te gaan. 

Daar heeft één man de leiding, voor de rest doet ieder zijn eigen ding. Alles ging goed, ik speelde zoals het moest. Maar bij een stuk ging het verkeerd ik vergat alles wat ik had geleerd. Ik gooide mijn masker af, scheurde mijn kostuum in stukken en gooide het over de leider heen. 

Dit was het stuk over rechtvaardigheid waar ik had moeten meespelen, maar ik was mijn script kwijt. Eindelijk was het vuur der onrechten in mij gedoofd, maar de reacties waren niet zoals in mijn hoofd. En reacties waren er genoeg, de hele zaal zat vol en ik besefte wat ik maar was; een bijrol. 

Tegenwoordig sta ik niet op het podium, maar zit ik in het publiek. Van het stuk onrechtvaardigheid word ik nog steeds ziek. Maar ik zeg er niets van, bang dat degene naast mijn zich eraan stoort. Ik doe weer wat ik geleerd heb, hoe het hoort. 

Ik ben bang! Bang voor de reacties van anderen. Want het is niet dat mijn mening die van hun zal veranderen. 

Nu schrijf ik dit gedicht niet met een masker maar met een mooi gezicht. 

Douwe

Advertenties

15 gedachten over “Gewoon, omdat dit me raakt…

 1. Wow! Een golf van herkenning! Douwe, ik heb 3 kinderen die dit ook (bijna) dagelijks meemaken. Ze zijn ook alle 3 hoog begaafd! Blijf jezelf, jij bent uniek!!

 2. Wat een prachtig stuk! Maar wat een verdriet ook. Heftig voor zo’n jongen dat hij dit mee moet maken. Ik hoop dat hij hiervoor de juiste begeleiding krijgt.
  Bedankt voor het delen, Marc.

 3. Wanneer een ander als een spiegel-reflex een waarheid “weerkaatst” die niet gezien wil worden, is de actie doorgaans op het stuk slaan van het glas gericht. Wat in feite een zelf destructieve daad is maar voor de ander scherven bij elkaar rapen. Totdat je door vallen en opstaan leert het licht met compassie te verduisteren waar nodig en te laten schijnen waar je zelf weerspiegeld wordt en synergie kan ontstaan. In de Osho Zen tarot is een kaart waarin gezegd wordt: ” het bestaan heeft je nodig” Hij gaat zijn plek vinden! Let maar op.

 4. Wat is dit mooi! Het raakt mij diep. 98% van de mensen speelt een toneelstuk, waar integriteit en authenticiteit ver te zoeken zijn. Waar egoisme een hoofdrol speelt. Dat Douwe vast wil houden aan zijn waarden getuigt van grote moed. Hij zal daar gelukkig van worden, omdat hij zichzelf niet verloogend, zichzelf recht in de spiegel zal aan kunnen blijven kijken. Ik publiceer dit graag op mijn website en zou graag met hem in contact willen komen.

  • Hallo Sjoerd,
   Ik ben wel benieuwd naar jouw website. Kan jij die met mij delen? Dan kunnen we op die manier contact maken. Je kan mij via Linkedin benaderen is dat een idee?
   Carolyn (moeder van Douwe)

   • Hallo Carolyn, wil je aan Douwe doorgeven dat ik geraakt ben door zijn gedicht ? Dank je alvast. Zo een bijzondere jongen als Douwe heeft een even bijzondere moeder. Die hem, zijn woorden en gedachten, ook een prachtig podium geeft. Ik zou het fijn vinden als ik met jullie in contact kan komen.

 5. Prachtig verwoord deze jongen is begaafd. En goed dat dit herkend is…… je hoeft niet te leren met onrecht om te gaan. Als je dit op papier kan verwoorden is een voorrecht en een prachtige mogelijkheid om
  te delen. Ik weet zeker dat heel veel kinderen dit ervaren dus wij kunnen als volwassen een knipoog geven, ik snap je fijngevoeligheid.
  Er is veel onrecht en kijk er nog net een stapje overheen. Je mantel en je masker zijn maar objecten. Gelijk denkende heb je al gevonden
  hiermee. Dank je Marc en Douwe met jou gave ♡♡♡.

  • Bedankt Willem, ik heb ze een mail gestuurd met Douwes gedicht. Heb weleens gedacht om samen een boekje uit te geven. We hebben ook beide een boekje. Hij schrijft zijn gedichten daar in op en ik mooie uitspraken en verhaaltjes die ik tegenkom. Een boekje met een bladzijde een gedicht van Douwe en de andere bladzijde een mooie spreuk, zoiets 🙂

 6. Bedankt allemaal voor de antwoorden. Ik heb ze Douwe ook laten lezen en hij vond het fantastisch! Hij heeft een tijdje in de veronderstelling geleefd dat iedereen dit kan en dat het niets bijzonders is. Ik heb hem uitgelegd dat dat vaak zo is met een echt talent, meestal vind je dat zelf helemaal niet bijzonder. Op dit moment is hij er dus achter aan het komen dat hij wel een leuk talent heeft :-), van de week had hij nog staande ovatie op de culturele avond van zijn school. Hij heeft al veel mooie dingen geschreven. (had hier al een gedicht geplaatst in de blog van Marc “je kunt op niemand bouwen”).
  Douwe is inderdaad een bijzonder kind en heel moedig. Nu is het ook wel mijn missie om ervoor te zorgen dat mijn kinderen hun eigen normen, waarden en overtuigingen leven (zodat ze daar later niet naar op zoek hoeven zoals velen van ons :-)), maar goed het blijft lastig in onze maatschappij. Het blijft ook lastig om niet te veel van mijn eigen normen, waarden en overtuigingen de boventoon te laten gelden in de opvoeding van de kinderen. Ze mogen ze overnemen maar liever oprecht opzoek naar die van hun. Douwe denkt serieus over het leven na, maar is ook vaak genoeg een ontzettende ”vrolijkerd”. Bekijkt het leven van veel kanten. Het is ook voor hem een manier om de dingen waarmee hij worstelt in het leven te verwoorden en duidelijk te maken. Niemand heeft per slot van rekening beloofd dat het leven makkelijk is, wel leuk 🙂 en waardevol. Maar Douwe komt er wel, maak ik mij ook niet veel zorgen over. Ik hoop dat ik hem en hij zichzelf puur kan houden. Het zou leuk voor hem zijn als hij zijn talent kan delen, wellicht brengt hij daarmee zo jong als hij nu nog is de wereld al iets waardevols. Nogmaals bedankt voor jullie reacties en Marc natuurlijk voor het in het zonnetje zetten van Douwe :-).
  Carolyn

  • Dag Carolyn,

   Heel erg graag gedaan! Zoals ik je heb toegezegd, wil ik Douwe wel als ‘gastschrijver’ opnemen in mijn blog. Ben benieuwd wat hij daarvan vindt. Ik ben ervan overtuigd dat we daar veel mensen een plezier mee doen! Het belangrijkste is echter de vraag of we Douwe daarmee een plezier doen. Ik wacht vol verlangen af.

   Marc

   • ja halo Marc Douwe hiero dat lijkt me echt n super idee.
    Ik word heel blij dat er allemaal serieuze grote mensen dit zo mooi vinden!
    gr. Douwe

 7. Hai Douwe,
  Even een berichtje van één van je vele fans inmiddels.
  Ik hoop dat jij een ‘eigen’ podium krijgt.
  Warme gedichtengroet,
  Linda

  • Ha Linda,
   Bedankt voor je complimenten aan ons. Als je me linked om linkedin dan kan je me daar ook mailen.
   groet,
   Carolyn van Schaik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s