Dromen zijn bedrog, behalve als je erin gelooft!

Tsja, onze eigen Marco Borsato zingt: “De meeste dromen zijn bedrog“, terwijl Walt Disney leefde volgens de stelregel: “If you can dream it, you can do it“. Waarschijnlijk ken je ook wel van die mensen in je omgeving die voortdurend pech hebben. Aan de andere kant lijken anderen zonder problemen overal maar doorheen te rollen. Tot welke categorie behoor jij? Je mag zelf kiezen, dat kan namelijk!
Hieronder gaan we uitleggen hoe de Wet van Aantrekkingskracht werkt. En hoe je deze wet kunt inzetten om je dromen te laten uitkomen. Denk je dat dat niet kan? Dan heb je gelijk. Ook dat is de Wet van Aantrekkingskracht (WvA). Zet die gedachte maar even aan de kant voordat je verder leest.

Je bepaalt alles zelf
Alles wat in je leven gebeurt, trek je zelf aan. En alles wat gebeurt, heb je zelf al eerder bedacht. Waarschijnlijk gebeurt dat voor het overgrote deel onbewust. Vandaar dat ik  jullie al in gedachten zie fronsen bij die uitspraak. Heb je wel eens zo’n situatie gehad dat je van tevoren dacht: “Oh jee, als ik maar niet……”, en toen gebeurde het toch. Tsja, dan heb je nu bewezen dat mijn uitpraak hierboven niet klopt… Of juist niet…

Niet bestaat niet
Een van de stelregels in de WvA – overigens ook uit NLP – is dat onze hersenen (en eigenlijk ons hele ‘systeem’) het woordje ‘niet’ niet kent. Denk nu bijvoorbeeld niet aan roze olifanten. Waar denk je nu aan? Dus als je denkt dat je NIET moet uitglijden op een dag dat het erg glad is, wat gebeurt er dan? Juist, je gaat krampachtig lopen en.. Hieronder volgt een leuke anekdote die iemand op internet schreef:
Hand gebroken op ski-vakantie… eigen schuld” Het begint de dag voordat ik weg ga op vakantie. Ik stuur een mail weg met als onderwerp “Auf Wiedersehen”. Gevolg is dat ik diverse mailtjes terug  krijg met de strekking: “Veel plezier en breek niks.”
Daarop begon ik na te denken. “Stel nou, als ik wat breek. Dat zou wel echt ff klote zijn. Mijn rechterhand zou het meest rampzalig zijn….”. Nooit heb ik dat soort gedachten gehad, maar ik heb op het moment best een druk schema en een gebroken hand zou dat nog wel eens lelijk in de war kunnen schoppen. Lang verhaal kort…. Boem, hand gebroken op de eerste dag.

Wat dan wel?
De belangrijkste reden waarom mensen niet krijgen wat ze willen, is dat ze meer denken aan wat ze niet willen dan aan wat ze wel willen. De wet van aantrekkingskracht houdt dus geen rekening met ontkennende woorden als ‘niet’ of ‘geen’. Dus je moet nooit denken in iets dat je niet wilt. Ik wil geen gebroken arm……. Denk juist in dingen die je wel wilt. Denk positief. Denk alsof je hetgeen al hebt bereikt en probeer je het gevoel voor te stellen wat dat teweeg brengt.”
Zo werd Moeder Theresa gevraagd of ze mee wilde doen aan een demonstratie tegen de oorlog. Haar antwoord: “Nee, ik doe niet mee aan een demonstratie tegen de oorlog. Ik demonstreer niet tegen oorlog maar wil wel actie voeren voor de vrede”! Alles waartegen je je verzet, houd je namelijk in stand!

Zet de WvA bewust in
Je gebruikt de WvA je hele leven al. Je kunt niet anders. Daar is zelfs wetenschappelijk bewijs voor (zie ook Wet van Resonantie). Albert Einstein is bijvoorbeeld een van de bekende mensen die dit bewust toepaste. Het wil niet zeggen dat je alles aantrekt waar je over fantaseert, maar één ding is duidelijk: de werkelijkheid heeft de neiging zich te richten naar onze gedachten. We krijgen het leven wat we verwachten. Dan kun je maar beter het beste verwachten. Draai het dus om en gebruik de WvA in je voordeel! Weiger vanaf nu om negatief te visualiseren. Om je nog langer zorgen te maken. Om te zwelgen in wat je niet wilt ervaren. Draai het gewoon om. Ga uit van het positieve. Ga uit van je eigen kracht. Denk aan wat je wel wilt. Fantaseer over alle mogelijkheden. Vertrouw op de toekomst.

Dus gewoon even aan wat positiefs denken en hup……
Haha, was het maar zo simpel. Het bewust inzetten van de Wva luistert vrij nauwkeurig en heeft wel wat aandacht en oefening nodig. De energie die de aantrekkingskracht veroorzaakt (of de resonantie teweeg brengt, dat is gemeten), is energie vanuit je hart. Voordat die energie vrij komt, is het nodig dat je echt gelooft in wat je wilt. Vanuit je kern, je hart, je ziel, je passie, je…… Dat wetende, beschrijf ik hieronder een stappenplan. Allereerst maak je een affirmatie. Deze moet voldoen aan de volgende regels:
1. De affirmatie is positief geformuleerd (dus geen ontkennende woorden)
2. De affirmatie is in de tegenwoordige tijd geformuleerd
3. De affirmatie is geloofwaardig voor jezelf
Deze affirmatie zul je – om deze te laten werken – echt moeten geloven, met heel je hart. Dat gaat lang niet altijd in één keer. Het langdurig herhalen en handelen als ware de affirmatie werkelijkheid, maakt dat deze ‘in je systeem komt’.

Zakelijk toepassing van de WvA
Deze WvA zou je natuurlijk ook zakelijk willen toepassen. Dat kan! Er is namelijk een zakelijke versie van de affirmatie. Dit noemen we de Missie. En, nee: dat is niet zo’n ingewikkelde uitspraak die ergens op papier staat of op de muur hangt en niemand kent of begrijpt. Ook deze Missie dient te voldoen aan de voorwaarden zoals deze hierboven staan beschreven. Hij dient geleefd te worden in de hele organisatie. Op ieder moment van de dag, bij iedere actie en door iedereen. Een goede aanvulling op de Missie zijn de Kernwaarden. Deze geven duidelijke richting aan het handelen en denken en sturen alle energie in de goede richting.

Dus… gaat het lukken denk je?
Natuurlijk gaat het lukken! Gewoon doen! En… als het toch niet lukt? Dan heb je echt iets niet helemaal goed gedaan. Ik heb de afgelopen weken bijna dagelijks concrete voorbeelden die voor mij bewijzen dat het echt zo simpel is als hierboven staat beschreven. Ik ben één van die geluksvogels die altijd mazzel heeft. Of….. is het misschien geen mazzel. Jij mag het zeggen

Ik wens je veel aantrekkingskracht. Zorg dat je een geluksmagneet wordt 🙂

Oh ja: mijn affirmatie(s)?
Ik handel vanuit mijn hart en vanuit liefde.
Ik sta goed in contact met mijn gevoel en emoties en ik uit ze.
Ik kies voor mezelf met respect en waardering voor (de gevoelens) van de ander.
Ik heb daardoor erg fijne, waardevolle en diepgaande relaties met mensen in mijn omgeving.
Ik ben goed zoals ik ben en ik hou van mezelf.
Ik leef met volle teugen en ben gelukkig.

Marc

Advertenties

14 gedachten over “Dromen zijn bedrog, behalve als je erin gelooft!

 1. Ik hou van mezelf en blijf in verbinding met het grotere geheel.
  Ik ben zacht en liefdevol naar mezelf en anderen.
  Ik mag kwetsbaarheid voelen en tegelijkertijd mezelf oppakken, ik hou me gefocust op wat belangrijk voor me is. Geef ruimte en expressie aan mijn emoties en ben betrokken bij de ander.
  Ik open mij voor liefde en laat angsten los.
  Ik ben goed zoals ik ben en behandel anderen ook zo.

  Bedoelt u zoiets?

  • Dag Roselie,

   Dat is een mooie affirmatie, vol liefde. Enerzijds spiritueel, anderzijds aards en pragmatisch. Wanneer jij deze affirmatie leeft, ben je één van de geluksmagneten waarmee ik mijn blog afsloot.

   Marc

 2. Hallo Marc,

  Al een tijdje was ik een cruciaal deel van mezelf even kwijt. Maar door ons gesprek van gisteren heb ik mijn volledige affirmatie, dus ook het deel “respect hebben voor jezelf”, weer hervonden en leef ik uit de volle overtuiging dat de wereld in beginsel goed is en dat we er met z’n allen iets moois van maken.

  Mijn affirmatie:
  Ik trek er graag samen met anderen op uit om de wereld te ontdekken en deze meer leefbaar te maken. Ik ben eerlijk, vriendelijk en zet door. Ik ben trouw, waardebewust en zorg goed voor de natuur. Ik ben behulpzaam en respecteer mezelf en anderen.

  Nogmaals bedankt voor het positieve gesprek van gisteren!

  Margriet

  • Dag Margriet,

   Fijn dat je zoveel aan ons gesprek hebt gehad. Mooi dat je je hebt kunnen open stellen voor mij en daarmee voor datgene dat je had weg gestopt.
   Ik herken jou in je affirmatie. Zorg dat je deze leeft en houd hem top of mind. Dan ben ik ervan overtuigd dat er iets moois op je pad komt. Waarschijnlijk vanuit een onverwachte hoek.

   Hou je me op de hoogte als er ontwikkelingen zijn?

   Marc

 3. Ik geloof ook in de kracht van de positieve affirmatie. Dit is ook het principe van ‘ The Secret’. Maar toch moet je je angsten herkennen en onder ogen zien, voordat je ze kunt uitschakelen.
  Anderzijds is het zo dat de meer angstige personen toch langer leven, omdat ze voorzichtiger zijn en minder risico’s nemen.
  Ik zit nu in een situatie waarin ons gezin onder grote druk staat door een juridische kwestie. Er liggen heel wat gevaren op de loer. Deze gevaren moeten we ook erkennen en daar een strategie op inzetten. Toch is het zo dat op het scherpst van de snede, de angst verdwijnt en het handelen het overneemt.
  Bedankt voor de mooie affirmatie en hopelijk zal die mij ook de kracht geven om door te gaan.

 4. Dag Gabrielle,

  Natuurlijk is het een utopie dat er alleen mooie en positieve dingen in het leven zijn. Ik ben zelf niet zo heel lang geleden gescheiden en dat heeft me erg veel negatieve energie gekost. Vanaf het moment dat ik me heb gefocust op de dingen die ik positief kon beïnvloeden, werd de strijd heel anders. Ik was ook niet meer bezig om te strijden tegen mijn ex maar stuurde energie naar wat ik zelf graag wilde. Vooral daardoor werd die periode voor mij veel draaglijker en heb ik mooie resultaten kunnen boeken.
  Ik wens je veel succes met de juridische kwestie. Geloof in je eigen gelijk en stop je energie in die dingen die belangrijk voor je zijn.
  En… angstige personen leven langer? Ik geloof daar absoluut niets van. Ik denk dat positieve mensen gelukkiger en gezonder zijn en daardoor juist langer leven.

  Marc

 5. Pingback: Crisis zit in je hoofd… omdat je dat fijn vindt « Blog van Marc Bekker

 6. Pingback: We zijn verworden tot slaven van het geld « Blog van Marc Bekker

 7. Pingback: De mens lijdt het meest… | Blog van Marc Bekker

 8. Pingback: Zonder doel kun je niet scoren | Blog van Marc Bekker

 9. Pingback: De enige beperking ben jij zelf | Blog van Marc Bekker

 10. Pingback: Wie een zwart gat graaft, valt er zelf in | Blog van Marc Bekker

 11. Pingback: Je maakt halve keuzes | Blog van Marc Bekker

 12. Pingback: Je leidt een normaal en waardeloos leven « Blog van Marc Bekker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s